Pyszne danie jednogarnkowe, które przygotujemy w mniej niż godzinę. Kolorowe i łatwe do wykonania, idealne na rodzinny obiad w gronie najbliższych. Tak pięknie prezentuje się na talerzu, że sprawdzi się również na większe okazje.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Udka z kurczaka myjemy, nacieramy solą, przyprawą do kurczaka i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut, po czym obsmażamy na kolor złocisty na rozgrzanym na patelni oleju. Przekładamy na talerz.
Gotujemy ryż tak, aby był lekko twardawy. Na patelni po kurczaku podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Przekładamy ryż na patelnię, zalewamy całość połową bulionu i dusimy.
Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach obraną marchewkę, pokrojony por, pokrojoną w kostkę paprykę bez pestek i fasolę. Dusimy, w razie potrzeby uzupełniając pozostałym bulionem.
Dodajemy kurczaka, przyprawiamy i całość dusimy jeszcze ok. 15 minut.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Ciasteczkowa Pani :)
Opublikowany: 2018-02-20 10:01:00
Jak dobrze wygląda, tak dobrze smakuje:)