Kurczak z fasolą w sosie pomidorowym

Potrawa, która nasyci nawet największego głodomora. Kurczak z fasolą w sosie pomidorowym. Bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg części z kurczaka (udka, podudzia, skrzydełka)
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka myjemy, oprószamy solą i pieprzem, po czym obsmażamy na oleju na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię – szklimy na złoto.



Krok 2

Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy wszystko razem ok. 5 minut.



Krok 3

Dodajemy przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, odsączoną fasolę i przyprawy.



Krok 4

Kurczaka podajemy razem z fasolą i sosem pomidorowym.



Wskazówki

Aby obrać pomidory ze skórki, zalewamy je wrzątkiem i na chwilę odstawiamy. Po tym czasie skórka zejdzie o wiele łatwiej.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.