Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

Pyszne polędwiczki wieprzowe z cebulką, pieczarkami i rozmarynem to idealne danie na rodzinny obiad. Mięso jest mięciutkie, rozpływające się w ustach i idealnie doprawione. Dodatek pieczarek i cebulki idealnie uzupełnia całość.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg polędwiczek wieprzowych
  • - 0,5 kg pieczarek
  • - 3 łyżki masła
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - 2 cebule
  • - 2 ząbki czosnku
  • - ½ szklanki białego wina
  • - ½ szklanki śmietanki Łaciatej 18%
  • - 3 liście laurowe
  • - 4 gałązki rozmarynu

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Polędwiczki wieprzowe kroimy na plastry i lekko rozgniatamy pięścią. Przyprawiamy lekko solą, papryką i pieprzem.



Krok 2

Cebulę, czosnek i pieczarki podsmażamy na maśle na patelni. Dodajemy polędwiczki i całość chwilę podsmażamy. Następnie podlewamy białym winem. Dodajemy rozmaryn i liście laurowe. Dusimy ok. 5 minut (obracając polędwiczki w tym czasie).



Krok 3

Sos zagęszczamy śmietanką Łaciatą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.