Złoty ryż maślany

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka białego ryżu długoziarnistego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szklanki bulionu drobiowego

Przygotowanie

Krok 1

W średnim rondlu roztop masło i oliwę na średnim ogniu. Dodaj ryż i mieszaj, aż będzie równomiernie pokryty tłuszczem, a ziarna staną się lekko przezroczyste.



Krok 2

Dodaj kurkumę i sól, mieszaj przez chwilę, aby połączyć smaki.



Krok 3

Wlej bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn.



Krok 4

Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut, aby ryż odpoczął. Przemieszaj widelcem i podawaj od razu z ulubionymi dodatkami lub sautee. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.