Cebulę, czosnek i pieczarki bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na nią cebulę i czosnek. Krótko podsmaż. Dodaj pieczarki. Przypraw tymiankiem. Wlej odrobinę wina i lekko podgrzej, aż wino wyparuje. Wlej śmietankę i zacznij wolno gotować. Przypraw solą i pieprzem. Ser żółty drobno pokrój i także dodaj go na patelnię. Mieszaj, aż do rozpuszczenia sera.
Piersi z kurczaka natnij w połowie. Środek posyp solą i papryką słodką. Włóż do środka farsz. Wbij wykałaczki, aby mięso nie otworzyło się podczas pieczenia. Dopraw na wierzchu solą i lubczykiem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 12 min.
Przygotuj konfiturę. Czerwoną cebulę posiekaj w piórka. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę na wolnym ogniu. Wsyp cukier trzcinowy i wlej ocet. Dopraw suszonym rozmarynem. Wolno podgrzewaj, aż cebula zmięknie. Dodaj żurawinę, wymieszaj i krótko podgrzej.
Wyjmij kurczaka z piekarnika (wyjmij z niego wykałaczki). Nałóż na talerz konfiturę z cebuli i faszerowanego kurczaka. Udekoruj gałązkami świeżych ziół.
Smacznego!
Dodaj komentarz