Szpinakowa Lasagne

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 150 g tartego sera Jantar
  • 150 g tartego sera Gouda Mlekpol
  • 150 g sera mozzarella Mlekpol
  • makaron do lasagne
  • pomidory suszone w oleju
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • olej

Przygotowanie

Krok 1

Na rozgrzaną patelnię dodaj masło, cebulę i czosnek. Zeszklij, uważając, aby nie przypalić składników. Dodaj mrożony szpinak i smaż do momentu, aż stopnieje. Dodaj pieprz, tarty ser Jantar i suszone pomidory. Mieszaj do momentu połączenia składników.



Krok 2

Do gotującej wody w garnku wrzuć płaty makaronu lasagne. Ilość dostosuj w zależności od potrzeb i wielkości naczynia żaroodpornego. Makaron gotuj przez 2-3 minuty, następnie delikatnie wyjmij i połóż obok siebie.



Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmaruj kilkoma kroplami oleju. Następnie spód wyłóż makaronem i przeplataj na przemian warstwami, aż do momentu wypełnienia całego naczynia: passata pomidorowa, ser żółty, farsz szpinakowy i makaron lasagne. Całość posyp tartym serem mozzarella i posyp oregano.



Krok 4

Piekarnik nagrzej góra-dół do 200°C i włóż szpinakowe lasagne do piekarnika. Piecz ok. 40-50 minut. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.