Kurczak z szałwią i szynką parmeńską w winie

Rozpływający się w ustach filet z kurczaka w winnym sosie z dodatkiem szałwii, szynki parmeńskiej i pomidorków sprawdzi się zarówno na obiad, jak i wykwintną kolację we dwoje. Co więcej, jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg filetu w kurczaka
  • - 100 g szynki parmeńskiej
  • - 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • - 0,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • - 4 ząbki czosnku
  • - listki świeżej szałwii
  • - sól i świeżo zmielony pieprz
  • - garść żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych
  • - 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie

Krok 1

Filet z kurczaka pokroić na plastry o grubości 2 cm. Posolić i popieprzyć z obu stron.



Krok 2

Każdy kawałek mięsa obłożyć listkami szałwii i owinąć szynką parmeńską.



Krok 3

Obrać czosnek. Pomidorki umyć i osuszyć.



Krok 4

Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane. Wrzucić całe ząbki czosnku, smażyć minutę, a następnie dodać pomidorki koktajlowe. Smażyć 2 minuty.



Krok 5

Na patelnię dodać przygotowanego wcześniej kurczaka. Obsmażyć z każdej strony po około 4 minuty.



Krok 6

Wlać na patelnię bulion i wino. Przykryć i dusić około 10 minut. Następnie przełożyć filety na drugą stronę i dusić kolejne 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.