Rozpływający się w ustach filet z kurczaka w winnym sosie z dodatkiem szałwii, szynki parmeńskiej i pomidorków sprawdzi się zarówno na obiad, jak i wykwintną kolację we dwoje. Co więcej, jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Bez glutenu
Bez laktozy
Filet z kurczaka pokroić na plastry o grubości 2 cm. Posolić i popieprzyć z obu stron.
Każdy kawałek mięsa obłożyć listkami szałwii i owinąć szynką parmeńską.
Obrać czosnek. Pomidorki umyć i osuszyć.
Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane. Wrzucić całe ząbki czosnku, smażyć minutę, a następnie dodać pomidorki koktajlowe. Smażyć 2 minuty.
Na patelnię dodać przygotowanego wcześniej kurczaka. Obsmażyć z każdej strony po około 4 minuty.
Wlać na patelnię bulion i wino. Przykryć i dusić około 10 minut. Następnie przełożyć filety na drugą stronę i dusić kolejne 5 minut.
Dodaj komentarz