Kwaśnica na mięsie mieszanym

Autor:

Ania321

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 indycza szyjka
  • 400 g boczku surowego
  • ½ kg łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g boczku wędzonego
  • 800-900 g kapusty kiszonej
  • 5 ziemniaków
  • 1-2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera korzeniowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Kilka liści laurowych
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Szyję indyczą, boczek surowy i wieprzowinę dokładnie umyć.



Krok 2

Do oliwy dodać 2 łyżki majeranku, natrzeć mięso i zostawić na noc w lodówce.



Krok 3

Następnie wrzucić je do wrzącej wody. Zebrać szumowiny, dodać liście laurowe, sól i ziele angielskie. Gotować przez około godzinę.



Krok 4

Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, selera i pietruszkę w całości. Gotować 20 minut.



Krok 5

Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i resztę majeranku. Gotować pół godziny.



Krok 6

Boczek wędzony pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni na rumiano.



Krok 7

Wrzucić boczek do zupy, natomiast na tłuszczu, który się wytopił, przygotować zasmażkę z mąki. Dodać ją do zupy.



Krok 8

Dodać również szklankę soku z kiszonej kapusty. Przyprawić zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.