Szyję indyczą, boczek surowy i wieprzowinę dokładnie umyć.
Do oliwy dodać 2 łyżki majeranku, natrzeć mięso i zostawić na noc w lodówce.
Następnie wrzucić je do wrzącej wody. Zebrać szumowiny, dodać liście laurowe, sól i ziele angielskie. Gotować przez około godzinę.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, selera i pietruszkę w całości. Gotować 20 minut.
Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i resztę majeranku. Gotować pół godziny.
Boczek wędzony pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni na rumiano.
Wrzucić boczek do zupy, natomiast na tłuszczu, który się wytopił, przygotować zasmażkę z mąki. Dodać ją do zupy.
Dodać również szklankę soku z kiszonej kapusty. Przyprawić zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.
Dodaj komentarz