Udko z kurczaka w piwnej marynacie

Autor:

Śnieżynka

Udko dokładnie umyć, osuszyć, przekroić, naciąć w kilku miejscach. Natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do miseczki przecisnąć przez praskę czosnek, dodać syrop klonowy, musztardę, oliwę, sok z cytryny i piwo, wymieszać. Włożyć mięso i dokładnie zanurzyć. Przykryć i odłożyć na 2-3 godziny. Następnie razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć mieloną papryką. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40-50 minut.

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml piwa cytrynowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka mielona

Przygotowanie

Krok 1

Udko dokładnie umyć, osuszyć, przekroić, naciąć w kilku miejscach. Natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem.



Krok 2

Do miseczki przecisnąć przez praskę czosnek, dodać syrop klonowy, musztardę, oliwę, sok z cytryny i piwo, wymieszać. Włożyć mięso i dokładnie zanurzyć. Przykryć i odłożyć na 2-3 godziny.



Krok 3

Następnie razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć mieloną papryką. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C około 40-50 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.