Pieczona szynka

Pieczona szynka to świetny przepis na codzienny posiłek. Może być wykorzystana jako dodatek do obiadu lub na śniadanie czy kolację - jako dodatek do pieczywa.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 kg szynki wieprzowej
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 1 cebula
  • - 1 łyżeczka chili
  • - 3 liście laurowe
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 łyżka tymianku

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulkę drobno siekamy. Sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie, tymianek, czosnek, drobno posiekaną cebulkę i liście laurowe mieszamy z olejem. Szynkę nacieramy przyprawami z olejem, następnie związujemy ją sznurkiem, aby nadać jej kształt. Odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Następnego dnia szynkę wieprzową umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.



Krok 3

Pieczemy do uzyskania miękkości, ok. 2 godziny. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy, aż wystygnie i zdejmujemy sznurek.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.