Pieczona szynka to świetny przepis na codzienny posiłek. Może być wykorzystana jako dodatek do obiadu lub na śniadanie czy kolację - jako dodatek do pieczywa.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulkę drobno siekamy. Sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie, tymianek, czosnek, drobno posiekaną cebulkę i liście laurowe mieszamy z olejem. Szynkę nacieramy przyprawami z olejem, następnie związujemy ją sznurkiem, aby nadać jej kształt. Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia szynkę wieprzową umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy do uzyskania miękkości, ok. 2 godziny. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy, aż wystygnie i zdejmujemy sznurek.
Dodaj komentarz