Tradycyjna lasagnia z mięsem w sosie pomidorowym. Idealna na każdą okazje i wszelkie okoliczności.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy 4 łyżki masła, zdejmujemy z ognia i dosypujemy 4 łyżki mąki. Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Następnie dolewamy szklankę mleka, z powrotem wstawiamy na palnik i podgrzewamy do uzyskania jednolitej gęstej masy.
Nastawimy piekarnik na 180 ˚C. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno posiekana cebulkę, czosnek oraz mięso mielone. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem. Przyprawiamy do smaku sola, pieprzem, oregano i bazylią.
W osolonej wodzie gotujemy makaron do uzyskania konsystencji al. dente.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy warstwami: makaron, sos beszamelowy, mięso. Całość posypujemy startym serem.
Pieczemy 30 minut.
Dodaj komentarz