Lasagne pomidorowa

Tradycyjna lasagnia z mięsem w sosie pomidorowym. Idealna na każdą okazje i wszelkie okoliczności.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • puszka pomidorów z puszki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron lasagne
  • 30 dag żółtego sera
  • sól i pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy 4 łyżki masła, zdejmujemy z ognia i dosypujemy 4 łyżki mąki. Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Następnie dolewamy szklankę mleka, z powrotem wstawiamy na palnik i podgrzewamy do uzyskania jednolitej gęstej masy.



Krok 2

Nastawimy piekarnik na 180 ˚C. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno posiekana cebulkę, czosnek oraz mięso mielone. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem. Przyprawiamy do smaku sola, pieprzem, oregano i bazylią.



Krok 3

W osolonej wodzie gotujemy makaron do uzyskania konsystencji al. dente.



Krok 4

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy warstwami: makaron, sos beszamelowy, mięso. Całość posypujemy startym serem.



Krok 5

Pieczemy 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.