Lasagne z łososiem

Lasagne z łososiem to wyjątkowy smak tego dania. W połączeniu z sosem beszamelowym i szpinakiem tworzy niezwykły smak. Idealne na romantyczna kolacje lub spotkanie z przyjaciółmi.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g łososia
  • 200 g szpinaku
  • 2 cebule
  • 1 pomidor
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • Makaron lasagne
  • 30 dag żółtego sera
  • Sól i pieprz
  • Bazylia
  • Oregano
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180˚C.



Krok 2

W osolonej wodzie gotujemy makaron do uzyskania konsystencji al dente. Szpinak myjemy i siekamy. Rybę kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut.



Krok 3

Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy 4 łyżki masła, zdejmujemy z ognia i dosypujemy 4 łyżki mąki. Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Następnie dolewamy szklankę mleka, z powrotem wstawiamy na palnik i podgrzewamy do uzyskania jednolitej gęstej masy.



Krok 4

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek oraz szpinak. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy sos beszamelowy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią. Dodajemy kawałki ryby i całość mieszamy.



Krok 5

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy warstwami: makaron oraz farsz (na przemian). Wierzchnia warstwa składa się z makaronu. Całość posypujemy startym serem.



Krok 6

Pieczemy 30-40 minut.



Wskazówki

Podajemy z plastrami pomidora.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.