Lasagne z łososiem to wyjątkowy smak tego dania. W połączeniu z sosem beszamelowym i szpinakiem tworzy niezwykły smak. Idealne na romantyczna kolacje lub spotkanie z przyjaciółmi.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Nastawiamy piekarnik na 180˚C.
W osolonej wodzie gotujemy makaron do uzyskania konsystencji al dente. Szpinak myjemy i siekamy. Rybę kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy 4 łyżki masła, zdejmujemy z ognia i dosypujemy 4 łyżki mąki. Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Następnie dolewamy szklankę mleka, z powrotem wstawiamy na palnik i podgrzewamy do uzyskania jednolitej gęstej masy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek oraz szpinak. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy sos beszamelowy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią. Dodajemy kawałki ryby i całość mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy warstwami: makaron oraz farsz (na przemian). Wierzchnia warstwa składa się z makaronu. Całość posypujemy startym serem.
Pieczemy 30-40 minut.
Podajemy z plastrami pomidora.
Dodaj komentarz