Tarta z zieloną fasolką i ementalerem

Prosta w wykonaniu tarta z warzywami i serem. Jest bardzo sycąca i smaczna. Idealnie sprawdzi się na kolację lub jako lunch do pracy.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła Łaciate
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • Szczypta soli
  • 60 g grochu suchego

Nadzienie:

  • 2 duże cebule
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka tartego żółtego sera np. ementaler
  • 2 jajka
  • 1-2 pomidory
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła prowansalskie
  • 300 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • Kilka listków bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy i dodajemy zimne masło. Całość siekamy i dodajemy sól oraz wodę. Zagniatamy ciasto i owijamy je folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową. Następnie obciążamy grochem. Wstawiamy do piekarnika na 12-15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 3-5 minut. Po upieczeniu studzimy. W piekarniku zmniejszamy temperaturę do 180°C.



Krok 3

Fasolkę gotujemy al dente, następnie ją odcedzamy. Cebulkę wraz z czosnkiem kroimy drobno i podsmażamy na patelni z masłem. Pomidora kroimy w kostkę.



Krok 4

W misce łączymy śmietankę Łaciatą, jajka oraz przyprawy. Całość mieszamy z ⅔ ilości startego sera żółtego. Na upieczony spód układamy cebulkę z czosnkiem, zieloną fasolkę, pokrojonego pomidora oraz kilka listków bazylii.



Krok 5

Masą ze śmietanki Łaciatej i sera polewamy nadzienie tarty. Całość posypujemy resztką startego sera. Wstawiamy do piekarnika na 35-45 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.