Prosta w wykonaniu tarta z warzywami i serem. Jest bardzo sycąca i smaczna. Idealnie sprawdzi się na kolację lub jako lunch do pracy.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę przesiewamy i dodajemy zimne masło. Całość siekamy i dodajemy sól oraz wodę. Zagniatamy ciasto i owijamy je folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Nastawiamy piekarnik na 200°C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową. Następnie obciążamy grochem. Wstawiamy do piekarnika na 12-15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 3-5 minut. Po upieczeniu studzimy. W piekarniku zmniejszamy temperaturę do 180°C.
Fasolkę gotujemy al dente, następnie ją odcedzamy. Cebulkę wraz z czosnkiem kroimy drobno i podsmażamy na patelni z masłem. Pomidora kroimy w kostkę.
W misce łączymy śmietankę Łaciatą, jajka oraz przyprawy. Całość mieszamy z ⅔ ilości startego sera żółtego. Na upieczony spód układamy cebulkę z czosnkiem, zieloną fasolkę, pokrojonego pomidora oraz kilka listków bazylii.
Masą ze śmietanki Łaciatej i sera polewamy nadzienie tarty. Całość posypujemy resztką startego sera. Wstawiamy do piekarnika na 35-45 minut.
Dodaj komentarz