Pasta z wędzonego pstrąga

Prosta w przygotowaniu pasta z wędzonego pstrąga, która smakuje wyśmienicie. Idealna jako dodatek do kanapek i przystawek.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g filetów z wędzonego pstrąga
  • 150 g serka śmietankowego
  • 4 łyżki śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g żółtego sera
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 gałązka koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Ulubione pieczywo np. bagietka

Przygotowanie

Krok 1

Żółty ser ścieramy na tarce z dużymi otworami. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, a umyty koperek drobno siekamy.



Krok 2

Rybę rozdrabniamy i mieszamy z serkiem śmietankowym, startym żółtym serem i śmietanką Łaciatą.



Krok 3

Dodajemy sok z cytryny oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku mieloną papryką, czosnkiem, solą i pieprzem.



Krok 4

Tak otrzymaną pastę mieszamy z koperkiem, przekładamy do pojemnika, zamykamy i wkładamy do lodówki.



Krok 5

Podajemy z pieczywem.



Wskazówki

Pastę przechowujemy w lodówce maksymalnie 2 dni. W razie gdyby zrobiła się zbyt sucha, można dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.