Nie wymaga dużo pracy, prezentuje się bardzo efektownie. Jeśli kochacie zapiekane makarony i uwielbiacie smak brokuła – to danie jest zdecydowanie dla Was!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Mięso wołowe doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na maśle klarowanym. Szalotki i czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Smażymy ok. 5 minut.
Brokuła dzielimy na rożyczki i myjemy. Paprykę kroimy w kostkę. Parmezan ścieramy na tarce. Przecier pomidorowy mieszamy z ziołami prowansalskimi.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 2 łyżki sosu pomidorowego z ziołami prowansalskimi, 1 płat makaronu lasagne, pesto z bazylii, mięso wołowe, różyczki brokuła i kostki papryki, parmezan, 2 łyżki sosu pomidorowego, płat makaronu, aż zapełnimy trzy piętra lasagne. Pilnujemy, aby każdy płat był dobrze posmarowany sosem pomidorowym.
Na górę sypiemy dużo parmezanu i pieczemy przykryte danie ok. 30-40 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie odkrywamy lasagne, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Dekorujemy rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Dodaj komentarz