Kotleciki à la pierogi ruskie

Kotleciki ruskie to świetna alternatywa dla osób, które uwielbiają smak farszu pierogów ruskich, jednak nie mają czasu bądź chęci na ich lepienie. To także prosty sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Kotleciki wprost rozpływają się w ustach!

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków,
  • - 250 g twarogu tłustego Mazurski Smak,
  • - 1 cebula,
  • - 2 jajka,
  • - bułka tarta,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • - olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i całkowicie ostudzić.



Krok 2

Cebulę pokroić w kosteczkę, a następnie zeszklić na rozgrzanej patelni z łyżką oleju.



Krok 3

Do ziemniaków dodać 1 jajko, twaróg, cebulę oraz 2 łyżki bułki tartej. Posolić i popieprzyć.



Krok 4

W głębokim talerzu roztrzepać jajko. Na drugi talerz wysypać trochę bułki tartej. Na dużej patelni rozgrzać olej.



Krok 5

Formować w dłoniach kotlety. Obtoczyć w jajku, bułce tartej. Kłaść na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.