Kotleciki ruskie to świetna alternatywa dla osób, które uwielbiają smak farszu pierogów ruskich, jednak nie mają czasu bądź chęci na ich lepienie. To także prosty sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Kotleciki wprost rozpływają się w ustach!
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i całkowicie ostudzić.
Cebulę pokroić w kosteczkę, a następnie zeszklić na rozgrzanej patelni z łyżką oleju.
Do ziemniaków dodać 1 jajko, twaróg, cebulę oraz 2 łyżki bułki tartej. Posolić i popieprzyć.
W głębokim talerzu roztrzepać jajko. Na drugi talerz wysypać trochę bułki tartej. Na dużej patelni rozgrzać olej.
Formować w dłoniach kotlety. Obtoczyć w jajku, bułce tartej. Kłaść na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Dodaj komentarz