Leczo z bakłażanem, papryką i botwinką

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 cebulę
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 bakłażany
  • 1 duży pęczek botwinki
  • 2 łyżki masła
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 100 ml wody
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Przygotowanie:

Bakłażany i paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Botwinkę płuczemy. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę, liście i łodygi siekamy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojone warzywa (liście i łodygi botwinki zostawiamy na później). Solimy i dodajemy wszystkie przyprawy oprócz pieprzu. Mieszamy i podsmażamy przez około 10 minut, aż warzywa staną się lekko szkliste. Dodajemy pomidory w puszce, podlewamy wodą i dusimy 10 minut. Warzywa powinny być miękkie, ale wciąż jędrne. Doprawiamy do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.