Leczo z szynką po cygańsku

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 cukinia żółta
  • 1 cukinia zielona
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 szkl. pomidorów z kartonu
  • 20 dag szynki z komina
  • 20 dag kiełbasy czosnkowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Pieprz cayenne

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię i szynkę pokroić w kostkę.



Krok 2

Paprykę bez nasion pokroić w słupki.



Krok 3

Kiełbasę oczyścić z osłonki, pokroić w półkrążki.



Krok 4

Cebulę posiekać i razem z papryką podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Wsypać cukinię, wlać odrobinę wody, dodać liść laurowy, poddusić.



Krok 5

Na pozostałej oliwie lekko zrumienić pokrojoną kiełbasę i szynkę. Połączyć z warzywami, dodać pomidory bez skórki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.