Naleśniki gryczane są intensywniejsze w smaku od klasycznych naleśników z mąki pszennej, a ponadto nie zawierają glutenu. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono, na przykład w wersji ze szparagami, szynką i ciągnącym się serem żółtym. Takie proste, a jakie pyszne!
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Bez glutenu
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na około 30 minut.
Szparagi umyć i osuszyć, usunąć zdrewniałe końce. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić szparagi i gotować około 5 minut.
Rozgrzać patelnię o nieprzywierającym dnie o średnicy 30 cm. Delikatnie skropić olejem i rozprowadzić go tak, aby cała patelnia została natłuszczona. Zamieszać ciasto naleśnikowe, a następnie nabrać chochlę i rozprowadzić ją po całej powierzchni patelni. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia. Powtórzyć z resztą naleśników.
Na gotowe naleśniki kłaść po plastrze sera i szynki oraz 2 szparagi. Rozgrzać delikatnie natłuszczoną patelnię i zapiec z obu stron, do rozpuszczenia sera. Serwować od razu.
Dodaj komentarz