Naleśniki gryczane ze szparagami, serem i szynką

Naleśniki gryczane są intensywniejsze w smaku od klasycznych naleśników z mąki pszennej, a ponadto nie zawierają glutenu. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono, na przykład w wersji ze szparagami, szynką i ciągnącym się serem żółtym. Takie proste, a jakie pyszne!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto naleśnikowe:

  • - 250 ml wody,
  • - 250 ml mleka Łaciate,
  • - 180 g mąki gryczanej,
  • - 2 jajka,
  • - ¼ łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • Dodatkowo:
  • - 16 szparagów,
  • - 8 plastrów sera,
  • - 8 plastrów szynki
  • - olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na około 30 minut.



Krok 2

Szparagi umyć i osuszyć, usunąć zdrewniałe końce. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić szparagi i gotować około 5 minut.



Krok 3

Rozgrzać patelnię o nieprzywierającym dnie o średnicy 30 cm. Delikatnie skropić olejem i rozprowadzić go tak, aby cała patelnia została natłuszczona. Zamieszać ciasto naleśnikowe, a następnie nabrać chochlę i rozprowadzić ją po całej powierzchni patelni. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia. Powtórzyć z resztą naleśników.



Krok 4

Na gotowe naleśniki kłaść po plastrze sera i szynki oraz 2 szparagi. Rozgrzać delikatnie natłuszczoną patelnię i zapiec z obu stron, do rozpuszczenia sera. Serwować od razu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.