Sos pieczarkowy na mięsie

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 350 g pieczarek
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 200 ml wywaru mięsnego
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 kromki chleba razowego
  • 100 g śmietany Łaciata 18%
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka mielona

Przygotowanie

Krok 1

Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić w dość cienkie plasterki.



Krok 2

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pieczarki i podsmażyć, aż puszczą sok. Przełożyć pieczarki do rondelka, zalać wywarem mięsnym.



Krok 3

Dodać paprykę słodką, posolić.



Krok 4

Dodać ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę i dusić 2-3 minuty.



Krok 5

Śmietanę wymieszać z niewielką ilością sosu, aby się nie zważyła i dodać do rondelka.



Krok 6

Chleb razowy pokroić w drobną kostkę i wrzucić do sosu. Wymieszać i dusić, aż chleb się rozgotuje i zagęści sos.



Krok 7

Przyprawić danie świeżo zmielonym pieprzem.



Krok 8

Podawać na przykład z kaszą lub plackami ziemniaczanymi.



Wskazówki

Do sosu można wykorzystać wywar mięsny, który wytopił się podczas pieczenia karkówki oraz boczku.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.