Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić w dość cienkie plasterki.
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pieczarki i podsmażyć, aż puszczą sok. Przełożyć pieczarki do rondelka, zalać wywarem mięsnym.
Dodać paprykę słodką, posolić.
Dodać ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę i dusić 2-3 minuty.
Śmietanę wymieszać z niewielką ilością sosu, aby się nie zważyła i dodać do rondelka.
Chleb razowy pokroić w drobną kostkę i wrzucić do sosu. Wymieszać i dusić, aż chleb się rozgotuje i zagęści sos.
Przyprawić danie świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać na przykład z kaszą lub plackami ziemniaczanymi.
Do sosu można wykorzystać wywar mięsny, który wytopił się podczas pieczenia karkówki oraz boczku.
Dodaj komentarz