Lekka i zdrowa sałatka z jajkiem, świeżymi warzywami sezamem i czarnuszką

Świeże warzywa to doskonałe składniki, które pomogą nam w utrzymaniu zdrowej i szczupłej sylwetki. Dodatek czarnuszki sprawi, że danie nabierze ostrzejszego charakteru. Danie doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub jako zdrowa, niskokaloryczna kolacja.

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Fit

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 jajek przepiórczych
  • 1 opakowanie sałaty roszponki lub rukoli
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 awokado
  • sok z ½ limonki
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka czarnuszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

W pierwszej kolejności jajka ugotuj na twardo.



Krok 2

Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj i pokrój na pół. Awokado pokrój na pół, pozbaw pestki, obierz ze skórki i pokrój każdą połówkę w plasterki tak, aby utworzyć kwiatek. Możesz też awokado pokroić w oddzielne plasterki i ułożyć je w dowolny sposób na sałatce.



Krok 3

Na półmisek wyłóż sałatę, następnie dodaj awokado oraz aromatyczne pomidorki koktajlowe.



Krok 4

Kiedy jajka są już gotowe, obierz je ze skorupki, pokrój na połówki i ułóż na naszej sałatce.



Krok 5

Skrop sałatkę sokiem z limonki i oliwą oraz dopraw solą i pieprzem. Następnie posyp wierzch sezamem oraz czarnuszką, które wzbogacą smak naszej lekkiej sałatki. Smacznego!



Wskazówki

Do takiej sałatki możesz dodać kaszę kuskus, która idealnie będzie się z nią komponować.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.