Rogale marcińskie (świętomarcińskie)

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Trudne

Porcje

6

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze Orzechy

Składniki

Ciasto półfrancuskie:

200 ml mleka

7 g drożdży instant

500 g mąki

60 g cukru

2 żółtka

2 g soli

60 g roztopionego masła

150 g masła do rozsmarowania na cieście

Nadzienie z białego maku:

250 g białego maku

50 g migdałów lub orzechów

85 g rodzynek

45 g masła

250 g cukru

160 g okruchów biszkoptowych

2 duże jajka

ekstrakt migdałowy

Lukier:

200 g cukru pudru

5-6 łyżek wody lub soku z cytryny

Dodatkowo:

Posiekane migdały do posypania

Przygotowanie

Krok 1

  • Przygotowujemy ciasto. W garnku podgrzewamy mleko z cukrem. Dodajemy drożdże i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy żółtka oraz rozpuszczone masło. Mieszamy.

Krok 2

  • Mąkę przesianą przez sitko łączymy z solą. Mieszamy. Dodajemy stopniowo do ciasta, ugniatając. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blat i zagniatamy. Wyrabiamy je do momentu, aż będzie elastyczne. Powinno samo odrywać się od dłoni. W razie potrzeby dolewamy odrobinę oleju. Przekładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia

Krok 3

  • Po upływie 30 min., rozwałkowujemy ciasto na prostokąt. Na 2/3 rozprowadzamy masło. Ciasto składamy na 3 części. Ponownie wałkujemy, uzyskując kształt prostokąta. Ciasto składamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

Krok 4

  • Po wyjęciu schłodzonego ciasta, ponownie wałkujemy, składamy na 3 razy i wkładamy do lodówki na całą noc.

Krok 5

  • Teraz pora na nadzienie. Mak płuczemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min. Mielimy w maszynce do mięsa. Do utartego maku dodajemy migdały i rodzynki.

Krok 6

  • Masło rozpuszczamy. Dodajemy cukier, masę makową i smażymy przez kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 7

  • Do miski wbijamy jajka, łączymy je z wystudzoną masą makową. Mieszamy. Pod koniec dodajemy ekstrakt migdałowy i okruchy biszkoptowe. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Krok 8

  • Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i kroimy w trójkąty. Wykładamy nadzienie i zawijamy rogale. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

Krok 9

  • Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Rogale przekładamy na blachę do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy przez ok. 15 min.

Krok 10

  • Przygotowujemy lukier. Cukier puder przesiewamy i stopniowo dodajemy do niego po łyżce wody i ucieramy. Lukier musi mieć gładką i lejącą konsystencję. Przed podaniem ozdabiamy nim rogale i posypujemy posiekanymi migdałami.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0