Pudding chlebowy to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Dzięki temu nic się nie marnuje! Jeśli nie mamy w domu śmietanki kremówki, można zastąpić ją w całości mlekiem (używamy wtedy 500 ml mleka). Pudding uda się także z innymi owocami - świetnie sprawdzą się na przykład maliny.
Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Pieczywo pokroić w kostkę.
Jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać śmietankę i mleko, dokładnie zmiksować.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć w nim pokrojone pieczywo. Zalać przygotowaną wcześniej masą i odstawić na około 15 minut, aż chleb nasiąknie.
Jeśli używamy świeżych owoców, umyć je i osuszyć. Truskawki pokroić w plastry.
Pudding chlebowy posypać owocami i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut.
Dodaj komentarz