Pudding chlebowy z truskawkami i jagodami

Pudding chlebowy to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Dzięki temu nic się nie marnuje! Jeśli nie mamy w domu śmietanki kremówki, można zastąpić ją w całości mlekiem (używamy wtedy 500 ml mleka). Pudding uda się także z innymi owocami - świetnie sprawdzą się na przykład maliny.

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g czerstwego, pszennego pieczywa (chleb, chałka itp.),
  • - 250 ml śmietanki UHT 30% Łaciata,
  • - 250 ml mleka 3,2% Łaciate,
  • - 5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią,
  • - 3 jajka,
  • - garść truskawek (świeżych lub mrożonych),
  • - garść jagód (świeżych lub mrożonych

Dodatkowo:

  • - masło Łaciate do wysmarowania formy

Przygotowanie

Krok 1

Pieczywo pokroić w kostkę.



Krok 2

Jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać śmietankę i mleko, dokładnie zmiksować.



Krok 3

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć w nim pokrojone pieczywo. Zalać przygotowaną wcześniej masą i odstawić na około 15 minut, aż chleb nasiąknie.



Krok 5

Jeśli używamy świeżych owoców, umyć je i osuszyć. Truskawki pokroić w plastry.



Krok 6

Pudding chlebowy posypać owocami i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.