Danie: Podwieczorek
Osób: 10
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Masło z połową cukru utrzeć na pianę dodając po 1 żółtku.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Do powstałej masy ucierając dodawać stopniowo mąkę na przemian z mlekiem.
Białka ze szczyptą soli i pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem.
Mieszankę keksową i skórkę pomarańczową kandyzowaną obtoczyć w łyżce mąki. Połączyć z ciastem, dodać otartą skórkę z pomarańczy, delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą foremki keksowej o wymiarze 32/8 cm. Piec w temp 170°C około 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić, oblać polewą i posypać wiórkami kokosowym.
Rozpuścić w rondelku masło, dodać mleko, cukier puder. Gdy cukier puder się rozpuści zdjąc z ognia, dodać kakao i mieszać. Przed oblaniem polewę przestudzić.
Dodaj komentarz