Ciasto z mieszanką keksową

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 10 dag mąki tortowej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag masła Łaciate
  • 50 ml mleka Łaciate
  • 10 dag cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 5 dag mieszanki keksowej+ łyżka mąki
  • Szczypta soli

Polewa:

  • 125 g masła Łaciate
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakaa
  • 3-4 łyżki mleka Łaciate

Dodatkowo:

  • Wiórki kokosowe
  • Bułka tarta

Przygotowanie

Krok 1

Masło z połową cukru utrzeć na pianę dodając po 1 żółtku.





Krok 2

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Do powstałej masy ucierając dodawać stopniowo mąkę na przemian z mlekiem.





Krok 3

Białka ze szczyptą soli i pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem.





Krok 4

Mieszankę keksową i skórkę pomarańczową kandyzowaną obtoczyć w łyżce mąki. Połączyć z ciastem, dodać otartą skórkę z pomarańczy, delikatnie wymieszać.





Krok 5

Gotowe ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą foremki keksowej o wymiarze 32/8 cm. Piec w temp 170°C około 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić, oblać polewą i posypać wiórkami kokosowym.





Polewa

Rozpuścić w rondelku masło, dodać mleko, cukier puder. Gdy cukier puder się rozpuści zdjąc z ognia, dodać kakao i mieszać. Przed oblaniem polewę przestudzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.