Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Fit
Foremki do tartaletek posmaruj cienko masłem, oprósz bułką tartą i wstaw na 15 minut do lodówki.
Mąkę, masło, ser oraz sól zagnieć do połączenia składników. Jajko wbij do miski, roztrzep widelcem i dodaj do ciasta. Zagnieć.
Ciasto podziel na 4 porcje, lekko rozwałkuj. Wyjmij foremki z lodówki i wyłóż je ciastem i nakłuj widelcem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 °C i piecz przez 7 minut. Wyjmij i ostudź.
W misce wymieszaj dokładnie jajka z dipem śmietanowym i ziołami. Na dno każdej tartaletki połóż plaster sera i przełóż masę śmietanowo jajeczną. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w plastry grubości 1 cm. Rozłóż je po równo do tartaletek.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 °C, wstaw tartaletki i piecz przez 5 minut. Następnie skręć temperaturę do 150 °C i piecz przez kolejne 15 minut. Przed podaniem lekko je przestudź. Smacznego!
Dodaj komentarz