Wytrawne tartaletki z pomidorami

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kruche ciasto:

  • 175 g mąki pszennej tortowej
  • 85 g masła Mazurski Smak
  • 50 g tartego sera Jantar Mlekpol
  • 1 średnie jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • + łyżeczka masła Mazurski Smak i 3 łyżki bułki tartej do wysmarowania foremek

Nadzienie:

  • 4 plastry sera Gouda Mlekpol
  • 2 średnie jajka
  • 100 g dipu śmietanowego z pomidorami, papryką i chili typu crème fraiche
  • 300 g mięsistych pomidorów, np odmiana Lima
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku

Przygotowanie

Kruche ciasto:

Foremki do tartaletek posmaruj cienko masłem, oprósz bułką tartą i wstaw na 15 minut do lodówki.
Mąkę, masło, ser oraz sól zagnieć do połączenia składników. Jajko wbij do miski, roztrzep widelcem i dodaj do ciasta. Zagnieć.
Ciasto podziel na 4 porcje, lekko rozwałkuj. Wyjmij foremki z lodówki i wyłóż je ciastem i nakłuj widelcem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 °C i piecz przez 7 minut. Wyjmij i ostudź.



Nadzienie:

W misce wymieszaj dokładnie jajka z dipem śmietanowym i ziołami. Na dno każdej tartaletki połóż plaster sera i przełóż masę śmietanowo jajeczną. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w plastry grubości 1 cm. Rozłóż je po równo do tartaletek.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 °C, wstaw tartaletki i piecz przez 5 minut. Następnie skręć temperaturę do 150 °C i piecz przez kolejne 15 minut. Przed podaniem lekko je przestudź. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.