Leśne ryżotto

Autor:

Paw-eł

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Przygotowanie

  • 2 szklanki ryżu,
  • 1 opakowanie serka Łaciaty z kurkami,
  • ok. 300 g grzybów,
  • cebulka,
  • natka pietruszki,
  • sól,pieprz,
  • 2 łyżki masła Extra Łaciate,
  • bulion grzybowy

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby czyścimy i kroimy. Rozpuszczamy masło i dodajemy posiekaną cebulkę. Chwilkę dusimy.



Krok 2

Dodajemy pokrojone grzyby, podsmażamy i dusimy. Gdy grzyby będą lekko miękkie wsypujemy ryż,podsmażamy i podlewamy bulionem grzybowym.



Krok 3

Gdy bulion wyparuje, dolewamy do momentu, aż ryż wchłonie bulion i będzie miękkie. Pod koniec dodajemy sól, pieprz i serek. Wszystko razem mieszamy i posypujemy natka pietruszki. Może przystroić podsmażonymi plasterkami prawdziwków. Smacznego



Wskazówki

Zamiast świeżych grzybów mogą być mrożone,suszone lub pieczarki.Grzyby suszone dzień wcześniej moczymy w zimnej wodzie a wodę zostawiamy do podlewania ryżu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.