Wołowina z dodatkiem zielonej fasolki szparagowej to idealna propozycja na letni, lekki obiad, który zachwyci każdego. Uwielbiają ją zwłaszcza dzieci. Piękny wygląd, rewelacyjny smak i mało kalorii!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Na patelni nagrzewamy olej. Wołowinę myjemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i podsmażamy do zarumienienia. Podsmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę.
Bulion z mięsem, listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę, aż mięso wołowe będzie wyraźnie miękkie.
W tym czasie oczyszczamy fasolkę szparagową, usuwamy końcówki, kroimy na mniejsze części. Obieramy cebulę i czosnek, a następnie kroimy w drobną kostkę.
Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy cebulę z czosnkiem i delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i smażymy razem ok. 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy wszystko do gotującego się mięsa wołowego i dusimy przez kolejne 15 minut.
Dodaj komentarz