Mięciutka wołowina z fasolką szparagową

Wołowina z dodatkiem zielonej fasolki szparagowej to idealna propozycja na letni, lekki obiad, który zachwyci każdego. Uwielbiają ją zwłaszcza dzieci. Piękny wygląd, rewelacyjny smak i mało kalorii!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Wskazówki

  • - 500 g wołowiny bez kości
  • - 1 marchewka
  • - 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 cebule
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 3 liście laurowe
  • - 3 ziarenka ziela angielskiego
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 kg fasolki szparagowej
  • - 3 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni nagrzewamy olej. Wołowinę myjemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i podsmażamy do zarumienienia. Podsmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę.



Krok 2

Bulion z mięsem, listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę, aż mięso wołowe będzie wyraźnie miękkie.



Krok 3

W tym czasie oczyszczamy fasolkę szparagową, usuwamy końcówki, kroimy na mniejsze części. Obieramy cebulę i czosnek, a następnie kroimy w drobną kostkę.



Krok 4

Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy cebulę z czosnkiem i delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i smażymy razem ok. 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy wszystko do gotującego się mięsa wołowego i dusimy przez kolejne 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.