Makowiec i rogaliki makowe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto drozdzowe

  • Składniki na 3 makowce:,
  • Ciasto drożdżowe:,
  • ,
  • 250 g mąki pszennej + do podsypywania,
  • 90 ml mleka łaciatego,
  • 70 g roztopionego masla - zimnego,
  • 3 żółtek,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżek cukru,
  • Szczypta soli,
  • 1,5 rumu,
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego,
  • Masa makowa:,
  • 500 g maku,
  • 150 g cukru,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka kandyzowanej skórka pomarańczowa,
  • 6 białek

Przygotowanie

Krok 1

Mak zalać wrzatkiem i zakryc, pozostawić na co najmniej 40minut. Czekamy az ostygnie, potem odcedzamy i odciskamy. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składniki na ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. Z ciasta rozwalkowac prostokat na makowiec i zawinac, powycinac koleczka na rogaliki i tez zawinac z masa makowa. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 190°C do brazowego koloru.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.