Mak zalać wrzatkiem i zakryc, pozostawić na co najmniej 40minut. Czekamy az ostygnie, potem odcedzamy i odciskamy. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składniki na ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. Z ciasta rozwalkowac prostokat na makowiec i zawinac, powycinac koleczka na rogaliki i tez zawinac z masa makowa. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 190°C do brazowego koloru.
Dodaj komentarz