Leszcze w occie

Leszcz jest rybą zarówno bardzo ościstą, jak i bardzo smaczną. Ocet pozwoli nam na uelastycznienie ości i zmniejszenie ryzyka zadławienia się nimi. Potrawa nadaje się do długiego przechowywania- nawet 2 lata i może być niezastąpiona przy niespodziewanej wizycie gości.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg filetów z leszcza
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka octu
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

Przygotowanie

Krok 1

Leszcza solimy i wkładamy do wrzątku. Gotujemy 5 minut.



Krok 2

Następnie w osobnym garnku gotujemy zalewę octową. Do garnka dodajemy ocet i wodę w stosunku 1:4. Dodajemy liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Całość doprowadzamy do wrzenia.



Krok 3

Cebule obieramy i kroimy w talarki. Do uprzednio wymytych słoików wkładamy obgotowaną rybę (może się pozginać lub połamać, nie ma to znaczenia) i kilka krążków cebuli.



Krok 4

Wypełnione słoiki zalewamy do pełna gorącą zalewą octową i od razu zakręcamy. Nie ma potrzeby pasteryzować słoików.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.