Sałatka ziemniaczana z zielonym groszkiem i śmietanką

Zwykłą sałatkę warzywną możemy odświeżyć za pomocą śmietanki UHT Łaciata 18%, która idealnie nadaje się do sałatek, zastępuje kaloryczny majonez, a także kwaskowaty jogurt naturalny. Nadaje sałatce kremowej konsystencji i słodkawego posmaku bez dodawania cukru.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 opakowanie śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 1-2 łyżek majonezu
  • listki mięty

Przygotowanie

Krok 1

Obierz ziemniaki i ugotuj je w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut. Marchewkę także ugotuj.



Krok 2

Groszek odcedź. Przestudzoną marchewkę obierz i pokrój w kostkę lub w talarki.



Krok 3

Wymieszaj ze sobą pokrojone ziemniaki, marchewkę i groszek (zostaw 1 łyżkę groszku do dekoracji sałatki). Dodaj majonez wymieszany ze śmietanką. Ponownie wymieszaj składniki. Posyp wierzch groszkiem i przyozdób listkami mięty. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.