W misce wymieszaj ½ szklanki mąki, drożdże i cukier. Wlej ciepłą wodę i ubijaj przez 2–3 minuty.
Przykryj miskę i odstaw, aż mieszanina zacznie się pienić, na ok. 30–60 minut.
Dodaj oliwę, sól i resztę mąki. Wymieszaj, aż powstanie klejąca, ale nie mokra kula ciasta, która odchodzi od ścianek miski. Jeśli jest zbyt wilgotna, dodaj więcej mąki.
Lekko oprósz blat mąką. Zagnieć ciasto, aż będzie miękkie, elastyczne i lekko sprężyste, około 2 minut. Przenieś kulę ciasta do naoliwionej miski, obracając, aby pokryła się oliwą. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 60–90 minut.
Zagnieć ciasto, aby usunąć powietrze, i włóż do plastikowej torby. Schłódź w lodówce przez 8 godzin lub całą noc.
Przełóż ciasto do formy. Piecz w 200°C przez ok. 30 min. Wystudź na kratce. Smacznego!
Dodaj komentarz