Łatwe curry z kurczakiem

Szybkie i smaczne danie dobre na każdą okazję!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 łyżek masła Łaciate
  • ½ szklanki posiekanej cebuli
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 6 łyżek mąki uniwersalnej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 szklanki mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • ryż
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do garnka i zalej wodą, aż do przykrycia mięsa. Przykryj garnek pokrywką, a gdy woda się zagotuje zmniejsz ogień. Gotuj jeszcze przez ok. 40 min na małym ogniu. Po ugotowaniu pokrój piersi z kurczaka w kostkę.



Krok 2

Rozpuść masło na dużej patelni, na średnim ogniu. Dodaj cebulę i curry. Smaż przez ok. 5 min, aż do miękkości. Dodaj mąkę, sól, cukier i imbir. Gotuj i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy, przez następne 5 min.



Krok 3

Na patelnię dodaj bulion i mleko. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez 1 minutę.



Krok 4

Do dania dodaj kawałki piersi kurczaka i sok z cytryny. Gotuj ok. 5 min. Podawaj z ryżem i świeżymi ziołami. Smacznego!



Wskazówki

Piersi z kurczaka możesz ugotować dzień wcześniej.

Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć krewetek.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.