Lion ciasto bez pieczenia

Autor:

Marlena Tacik

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • spód:
  • 400 g herbatników
  • 460 g masy krówkowej
  • masa serowa z batonikami:
  • 500g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremowej 30 % Łaciata
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 batony lion
  • 1mleczna czekolada
  • masa śmietanowa:
  • 500 g śmietanki kremowej 36 % Łaciata
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 śmietan fix
  • 3 batony lion

Przygotowanie

Krok 1

Spód blaszki o wymiarach 25x25 wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników, a na niej rozprowadzić kajmak (2 czubate łyżki zostawić do środkowej warstwy) po czym przykryć kajmak drugą warstwą herbatników. W misce wymieszać ze sobą dokładnie serek mascarpone, 2 łyżki kajmaku i 4 batoniki Lion posiekane na kawałki. Włożyć masę na herbatniki i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Cukier puder wymieszać ze śmietan-fixem dodać do śmietany i krótką chwilę miksować do połączenia składników. Przełożyć śmietanę na ciasto, wyrównać. Posypać wierzch startą mleczna czekoladą i poukładać listki liona na górze do ozdoby. Wstawić na kilka godzin do lodówki i gotowe ✌️





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.