Szynka wieprzowa z brzoskwiniami sprawdzi się np. podczas romantycznej kolacji we dwoje. To ciekawe i oryginalne danie z pewnością zrobi wrażenie.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Bez glutenu
Bez laktozy
Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Przyprawiamy je solą i pieprzem, po czym obsmażamy lekko na oleju.
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Brzoskwinie obieramy ze skórek, kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy ½ szklanki wody, dodajemy brzoskwinie i miód, a także sok z 1 cytryny i cynamon. Całość podduszamy ok. 10 minut, lekko rozgniatamy widelcem. Brzoskwinie przekładamy do mięsa.
Całość pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Dodaj komentarz