Szynka wieprzowa w brzoskwiniach

Szynka wieprzowa z brzoskwiniami sprawdzi się np. podczas romantycznej kolacji we dwoje. To ciekawe i oryginalne danie z pewnością zrobi wrażenie.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 10 brzoskwiń
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki miodu płynnego
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1

Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Przyprawiamy je solą i pieprzem, po czym obsmażamy lekko na oleju.



Krok 2

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Brzoskwinie obieramy ze skórek, kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy ½ szklanki wody, dodajemy brzoskwinie i miód, a także sok z 1 cytryny i cynamon. Całość podduszamy ok. 10 minut, lekko rozgniatamy widelcem. Brzoskwinie przekładamy do mięsa.



Krok 3

Całość pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.