Tarta cytrynowa jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Idealnie sprawdzi się na deser o każdej porze roku. Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na deser, koniecznie wypróbuj właśnie ten.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy cukier puder oraz masło i siekamy nożem na drobne kawałki. Następnie dodajemy żółtko, wodę i ugniatamy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 40 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tarte. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
Przygotowujemy krem: w misce mieszamy śmietankę, sok z cytryny, skórkę otartą, jajka, cukier i mąkę. Mieszamy ubijaczką na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i łyżeczką soku z cytryny.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C.
Na podpieczony spód tarty wylewamy masę, na wierzch przekładamy bezę. Wkładamy ponownie do piekarnika na 20-25 minut. Jak tarta będzie gotowa wyjmujemy i studzimy. Następnie schładzamy w lodówce przez około 2-3 godziny. Smacznego!
Dodaj komentarz