Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Idealnie sprawdzi się na deser o każdej porze roku. Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na deser, koniecznie wypróbuj właśnie ten.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła Mazurski Smak
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody

Krem

  • 300 ml Śmietanki Łaciata 30%
  • 150 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Beza

  • 3 białka
  • 75 g białego cukru
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy cukier puder oraz masło i siekamy nożem na drobne kawałki. Następnie dodajemy żółtko, wodę i ugniatamy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 40 minut.



Krok 2

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tarte. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.



Krok 3

Przygotowujemy krem: w misce mieszamy śmietankę, sok z cytryny, skórkę otartą, jajka, cukier i mąkę. Mieszamy ubijaczką na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i łyżeczką soku z cytryny.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C.



Krok 4

Na podpieczony spód tarty wylewamy masę, na wierzch przekładamy bezę. Wkładamy ponownie do piekarnika na 20-25 minut. Jak tarta będzie gotowa wyjmujemy i studzimy. Następnie schładzamy w lodówce przez około 2-3 godziny. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.