Lody bazyliowe

Lody wegańskie o wyrafinowanym, ziołowym smaku.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • − 400 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • − 400 g mleczka skondensowanego słodzonego
  • − 150 g cukru pudru
  • − 60 g świeżej bazylii (1 pęczek) + kilka listków do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Do blendera wkładamy listki bazylii, zalewamy mleczkiem skondensowanym (schłodzonym) i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.



Krok 2

Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno mikserem wraz z cukrem pudrem.



Krok 3

Do ubitej śmietanki Łaciatej dolewamy mleczko bazyliowe. Całość miksujemy przez około 30 sekund na niskich obrotach.



Krok 4

Gotową masę przekładamy do pojemnika, umieszczamy w zamrażalniku na kilka godzin.



Wskazówki

Aby śmietanka się ubiła, musi być mocno schłodzona.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.