Lody cynamonowe

Jeśli lubisz cynamon, na pewno lody cynamonowe Tobie zasmakują. Sprawdzą się na przyjęcie dla znajomych, albo na deser dla dzieci.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 6 żółtek
  • laski cynamonu o wadze ok. 20 g
  • jabłka do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

W misce ubijamy żółtka z 1/3 ilości cukru.



Krok 2

W garnku umieszczamy mleko, cynamon oraz resztę cukru. Mieszamy i zagotowujemy. Następnie powoli masę wlewamy do żółtek, cały czas mieszając.



Krok 3

Powstałą masę przelewamy do garnka i podgrzewamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Cały czas w trakcie podgrzewania mieszamy. Jak krem będzie gotowy odstawiamy do przestudzenia. Ostudzony krem wkładamy do lodówki na całą noc.



Krok 4

Wyjmujemy z kremu laski wanilii. Miksujemy gotowy krem. Przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Mrozimy przez 4-5 godzin. Jednak w trakcie co godzinę wyjmujemy masę i miksujemy. Podajemy np. z plasterkami jabłek.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.