Lody dyniowe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 kg dyni
  • 3 szklanki śmietanki ŁACIATA
  • 2 szklanki Mleka ŁACIATE
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 9 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru

Przygotowanie

Krok 1

PokroiĆ dyniĘ na plastry i upiec .Wstawiam dynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu dynia jest miękka, więc należy ją zbledować na jednolitą masę i odstawić do wystygnięcia. W garnku na średnim ogniu należy podgrzać mleko, śmietane, wanilie, cynamon, co jakiś czas mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Kiedy nasza mieszanina osiągnie wrzenie i zamieni się w puszysty krem przestajemy gotować i odstawiamy do wystudzenia. Następnie musimy ubić żółtka z cukrem oraz śmietanę (połowę chlodnego kremu mieszamy z żółtkami i ubita smietana). Następnie do pozostałej części kremu dodajemy zbledowaną na gładko chłodną dynię. Kolejnym krokiem jest połączenie wszystkiego w jedna calość. Jednolita mase przekładamy do specjanych foremek do lodów bądź plastikowego pojemnika. Tak przygotowaną masę dyniową umieszczamy w zamrażarce na 2 - 3 godziny.



Wskazówki

przed podaniem lody mozna polac syropem klonowym :)

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.