Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
PokroiĆ dyniĘ na plastry i upiec .Wstawiam dynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu dynia jest miękka, więc należy ją zbledować na jednolitą masę i odstawić do wystygnięcia. W garnku na średnim ogniu należy podgrzać mleko, śmietane, wanilie, cynamon, co jakiś czas mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Kiedy nasza mieszanina osiągnie wrzenie i zamieni się w puszysty krem przestajemy gotować i odstawiamy do wystudzenia. Następnie musimy ubić żółtka z cukrem oraz śmietanę (połowę chlodnego kremu mieszamy z żółtkami i ubita smietana). Następnie do pozostałej części kremu dodajemy zbledowaną na gładko chłodną dynię. Kolejnym krokiem jest połączenie wszystkiego w jedna calość. Jednolita mase przekładamy do specjanych foremek do lodów bądź plastikowego pojemnika. Tak przygotowaną masę dyniową umieszczamy w zamrażarce na 2 - 3 godziny.
przed podaniem lody mozna polac syropem klonowym :)
Dodaj komentarz