Pieczone skrzydełka z sosem tzatziki

Skrzydełka z sosem tzatziki to hit każdej imprezy. Tej potrawy nie trzeba zachwalać – uwielbia ją chyba każdy. Jej pojawienie się na stole zawsze wywołuje entuzjazm - nic dziwnego!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg skrzydełek
  • - 1 łyżeczka curry
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - 2 łyżki musztardy
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 2 łyżki oliwy

Sos:

  • - 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • - 2 ogórki
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka oliwy
  • - 1 łyżeczka octu winnego
  • - ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Oliwę łączymy z przyprawami i musztardą. Tak otrzymaną marynatą dokładnie nacieramy skrzydełka. Odstawiamy na 10 minut.



Krok 2

Skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.



Krok 3

Czosnek przeciskamy przez praskę, a ogórki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Łączymy wszystkie składniki sosu i odstawiamy do lodówki.



Krok 4 

Przygotowane skrzydełka podajemy z sosem.



Wskazówki

Wraz ze skrzydełkami możemy również upiec ulubione warzywa.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.