Lody fiołkowe

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 400 ml śmietanki łaciata 36 %,
  • 150 g serka waniliowego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2/3 szklanki płatków fiołka,
  • 1 łyżeczka cukru fiołkowego,
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

1
Śmietanę kremówkę i serek łączę mikserem i ubijam. 1/2 szklanki płatków fiołka rozcieram w moździerzu razem z cukrem pudrem. Dodaję do śmietany i łącze mikserem.

2
Jak masa będzie ubita przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika. Po godzinie co 30 minut napowietrzam masę mikserem. Można też lody zrobić w maszynce do lodów. Zostawiam na noc albo kilka godzin.

3
Lody wyjmuję 30 minut przed jedzeniem z zamrażalnika. W tym czasie ucieram 1/3 szklanki płatków fiołka z miodem na syrop. Lody polewam syropem, posypuję cukrem fiołkowym. Do lodów wykorzystuję tylko płatki fiołków, które obrywam a nie całe kwiaty. Szypułki wyrzucam.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis