Lody kakaowe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mleka Łaciate 3,2%
  • pół szklanki śmietanki Łaciata 30%
  • kakao
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru

Przygotowanie

Krok 1

Mleko Łaciate wlewamy do rondelka, dodajemy 2/3 cukru i 3 płaskie żyłki kakao. Mieszamy całość i gotujemy. Zestawiamy z palnika.



Krok 2

4 żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru na gładką masę. Dodajemy ją do masy mleczno-kakaowej.



Krok 3

Wstawiamy na delikatny ogień, cały czas mieszając, aby masa lekko zgęstniała. Nie możemy doprowadzić do wrzenia, aby masa się nie zważyła.



Krok 4

Gdy trochę przestygnie, dodajemy śmietankę Łaciata 30%. Powstałą masę lodową studzimy do temperatury lodówkowej, a następnie mrozimy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.