Ciasto brzoskwiniowe ala Pszczółka

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 6 żółtek
  • 6 schłodzonych białek
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 750 ml śmietanki Łaciate 30%
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 1 opakowanie kremu ajerkoniakowego
  • 300 ml schłodzonego mleka Łaciate 3,2%
  • 1 puszka brzoskwiń

Przygotowanie

Przygotowanie:

Do miski wrzuć margarynę pokrojoną w kostkę, mąkę, cukier puder, żółtka jaj, proszek do pieczenia, kakao i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gładką masą. Włóż masę do lodówki na przynajmniej 2 godziny. W międzyczasie przygotuj masę piankową. Ubij na sztywno schłodzone jajka, dodaj cukier puder, cukier waniliowy. Następnie dodaj śmietankę oraz budynie i delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 2 części. Pierwszą część zetrzyj na dużych oczkach tarki. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wrzuć starte ciasto. Na ciasto wylej masę piankową, a na wierzch dodaj pokrojone brzoskwinie.

Zetrzyj pozostałe ciasto na dużych oczkach i posyp na wierzchu. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz godzinę. Po upieczeniu ciasta, wyjmij z piekarnika, by ostygło.

Gdy ciasto stygnie, przygotuj krem ajerkoniakowy. Do miski wlej schłodzone mleko, dodaj całe opakowanie kremu ajerkoniakowego i dokładnie ubij. Krem rozsmaruj na wystudzonym cieście i wstaw do lodówki.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.