Do miski wrzuć masło pokrojone w kostkę, mąkę, cukier puder, żółtka jaj, proszek do pieczenia, kakao i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gładką masą. Włóż masę do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
W międzyczasie przygotuj masę piankową. Ubij na sztywno schłodzone jajka, dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodaj śmietankę oraz budynie i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Ciasto wyjmij z lodówki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wrzuć starte ciasto. Na ciasto wylej masę piankową, a na wierzch dodaj odsączone i pokrojone brzoskwinie.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 1 godzinę. Po upieczeniu ciasta, wyjmij je z piekarnika, aby ostygło.
Przygotuj krem ajerkoniakowy. Do miski wlej schłodzone mleko, dodaj całe opakowanie kremu ajerkoniakowego i dokładnie ubij. Krem rozsmaruj na wystudzonym cieście i wstaw do lodówki na min. 2 godziny przed podaniem. Smacznego!
Krem ajerkoniakowy możesz także podać oddzielnie do ciasta.
Dodaj komentarz