Lody kokosowe z czekoladowymi wiórkami

Autor:

agatab

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Składniki na około 1,5 litra lodów:
  • 20 g czekolady
  • 330 g śmietanki 36 % Łaciata
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie

Krok 1

Jajka ubijamy na parze stopniowo dodając cukry. Mleko gotujemy, dodajemy kokos i razem jeszcze chwilę gotujemy (mieszając od czasu do czasu) około 3 minuty. Gorące wlewamy do jajek, jeszcze chwilę ubijamy, studzimy. Śmietankę dodajemy do przestudzonego mleka z jajkami i jeszcze chwilę ubijamy. Gotowe wlewamy do maszynki do lodów i włączamy ją na 30 minut. Po około 15 minutach w trakcie mieszania lodów dodajemy do nich startą na tarce o małych oczkach czekoladę. Gotowe lody wstawiamy do zamrażalnika na około 3 godziny. Lody wychodzą lepsze gdy robimy je w dobrze zmrożonej maszynce (ja swoją trzymam cały czas w zamrażalniku).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.