Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Jajka ubijamy na parze stopniowo dodając cukry. Mleko gotujemy, dodajemy kokos i razem jeszcze chwilę gotujemy (mieszając od czasu do czasu) około 3 minuty. Gorące wlewamy do jajek, jeszcze chwilę ubijamy, studzimy. Śmietankę dodajemy do przestudzonego mleka z jajkami i jeszcze chwilę ubijamy. Gotowe wlewamy do maszynki do lodów i włączamy ją na 30 minut. Po około 15 minutach w trakcie mieszania lodów dodajemy do nich startą na tarce o małych oczkach czekoladę. Gotowe lody wstawiamy do zamrażalnika na około 3 godziny. Lody wychodzą lepsze gdy robimy je w dobrze zmrożonej maszynce (ja swoją trzymam cały czas w zamrażalniku).
Dodaj komentarz