Tartaletki z kremem budyniowym i wiórkami czekoladowymi

Budyniowe tartaletki z dodatkiem wiórek czekoladowych to pomysł na prosty w wykonaniu deser dla najmłodszych. Idealnie sprawdzi się także jako przekąska na imprezie.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka

Masa:

  • 2 opakowania proszku budyniowego waniliowego lub cytrynowego z cukrem
  • 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 500 ml mleka
  • ½ tabliczki czekolady mlecznej

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej masło. Składniki siekamy nożem, by ciasto przypominało kruszonkę. Dodajemy żółtka, cukier i sól. Całość szybko zagniatamy i formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy. Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem i wylepiamy ciastem. Foremki wstawiamy do lodówki na pół godziny.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Wyjmujemy foremki z lodówki i wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 15 minut.



Krok 4

Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w jednym garnku obydwa opakowania), jednak dodajemy o połowę mniej mleka (czyli 500 ml) oraz Śmietankę Łaciatą. Gotujemy budyń i odstawiamy go, aby lekko przestygł.



Krok 5

Wylewamy ciepły budyń na upieczone spody tartaletek. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią wierzch. Odstawiamy na pół godziny, a następnie podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.