Budyniowe tartaletki z dodatkiem wiórek czekoladowych to pomysł na prosty w wykonaniu deser dla najmłodszych. Idealnie sprawdzi się także jako przekąska na imprezie.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 20
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej masło. Składniki siekamy nożem, by ciasto przypominało kruszonkę. Dodajemy żółtka, cukier i sól. Całość szybko zagniatamy i formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy. Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem i wylepiamy ciastem. Foremki wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Wyjmujemy foremki z lodówki i wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w jednym garnku obydwa opakowania), jednak dodajemy o połowę mniej mleka (czyli 500 ml) oraz Śmietankę Łaciatą. Gotujemy budyń i odstawiamy go, aby lekko przestygł.
Wylewamy ciepły budyń na upieczone spody tartaletek. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią wierzch. Odstawiamy na pół godziny, a następnie podajemy.
Dodaj komentarz