Przepis na lody we włoskim stylu z dodatkiem czekolady.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
W misce ubijamy 2 żółtka z 50 g cukru i jedną łyżką wody, aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodając pod koniec pozostałą część cukru. Ubijamy ponownie.
Schłodzoną śmietankę Łaciatą wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. Stopniowo łączymy ze sobą wszystkie trzy masy. Po ich połączeniu dodajemy posiekaną czekoladę.
Całość przekładamy do pojemnika i mrozimy minimalnie 3-4 godziny.
W przepisie możemy użyć czekoladę mleczną lub deserową.
Dodaj komentarz