Pierś z kaczki z sosem pieprzowym

Sos pieprzowy to idealny dodatek do mięs. Świetnie komponuje się zwłaszcza z kaczką. Bardzo smaczne, aromatyczne danie, które mimo dużej ilości pieprzu, nie jest bardzo ostre.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 filety z kaczki
  • - 3 łyżki oliwy
  • - 4 ziemniaki
  • - 1 pomidor
  • - koperek

Marynata:

  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 szklanka soku wiśniowego
  • - 2 łyżki miodu
  • - 3 łyżki ziół prowansalskich
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu

Sos:

  • - 3 łyżki kolorowego pieprzu w ziarnach
  • - ½ szklanki śmietanki Łaciatej 30%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 łyżka mąki pszennej
  • - 1 łyżka masła

Przygotowanie

Krok 1

Skórę na kaczce nacinamy w kratkę. Mieszamy składniki marynaty, nacieramy nią kaczkę i odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Kaczkę podsmażamy na oliwie i przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. Pieczemy przez 20 minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy.



Krok 3

Robimy zasmażkę z masła i mąki. Pieprz rozcieramy lekko w moździerzu, dodajemy śmietankę Łaciatą i bulion. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do zasmażki. Przyprawiamy solą i mieszamy, aż sos zgęstnieje.



Krok 4 

Kaczkę kroimy na kawałki i podajemy z sosem pieprzowym. Z ziemniaków robimy puree i podajemy razem z kaczką. Pomidora kroimy w ćwiartki i także układamy je na talerzach. Całość ozdabiamy koperkiem.



Wskazówki

Kaczkę można podać z czerwoną kapustą zalaną czerwonym winem i miodem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.