Sos pieprzowy to idealny dodatek do mięs. Świetnie komponuje się zwłaszcza z kaczką. Bardzo smaczne, aromatyczne danie, które mimo dużej ilości pieprzu, nie jest bardzo ostre.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Skórę na kaczce nacinamy w kratkę. Mieszamy składniki marynaty, nacieramy nią kaczkę i odstawiamy na noc do lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Kaczkę podsmażamy na oliwie i przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. Pieczemy przez 20 minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy.
Robimy zasmażkę z masła i mąki. Pieprz rozcieramy lekko w moździerzu, dodajemy śmietankę Łaciatą i bulion. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do zasmażki. Przyprawiamy solą i mieszamy, aż sos zgęstnieje.
Kaczkę kroimy na kawałki i podajemy z sosem pieprzowym. Z ziemniaków robimy puree i podajemy razem z kaczką. Pomidora kroimy w ćwiartki i także układamy je na talerzach. Całość ozdabiamy koperkiem.
Kaczkę można podać z czerwoną kapustą zalaną czerwonym winem i miodem.
Dodaj komentarz