Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Ze śmietanką
Świeże truskawki pokrój na plasterki, przełóż do miski i zasyp cukrem, cukrem waniliowym oraz miodem, zamieszaj aż cukier się rozpuści. Miskę przykryj i odstaw na godzinę co jakiś czas mieszając.
Jeśli używasz mrożonych truskawek, rozmroź je i zasyp cukrem oraz miodem, zamieszaj i odstaw na 15 minut.
Truskawki razem z powstałym sokiem zblenduj blenderem na gładko. Dodaj od razu obie śmietany i zmiksuj całość mikserem do połączenia składników.
Gotową masę wstaw do lodówki na jedna godzinę i a następnie wlej do maszyny od lodów. Jeśli nie masz maszyny do lodów, przelej masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Po godzinie wymieszaj lody trzepaczką (ubijaczką) do jajek aby pozbyć się kryształków lodu. Czynność powtórz 5-6 razy, dzięki temu lody będą bardziej kremowe i odpowiednio napowietrzone.
Smacznego!
Dodaj komentarz