Lody truskawkowe na kwaśnej śmietanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450 g świeżych lub 600 g mrożonych truskawek
  • 100 g cukru
  • 16 g (1 opakowanie) cukru waniliowego z ziarnami wanilii
  • 50 ml płynnego miodu
  • 225 g śmietany Mazurski Smak 18 %
  • 250 ml schłodzonej śmietanki UHT Łaciata 36%

Przygotowanie

Przygotowanie:

Świeże truskawki pokrój na plasterki, przełóż do miski i zasyp cukrem, cukrem waniliowym oraz miodem, zamieszaj aż cukier się rozpuści. Miskę przykryj i odstaw na godzinę co jakiś czas mieszając.
Jeśli używasz mrożonych truskawek, rozmroź je i zasyp cukrem oraz miodem, zamieszaj i odstaw na 15 minut.

Truskawki razem z powstałym sokiem zblenduj blenderem na gładko. Dodaj od razu obie śmietany i zmiksuj całość mikserem do połączenia składników.

Gotową masę wstaw do lodówki na jedna godzinę i a następnie wlej do maszyny od lodów. Jeśli nie masz maszyny do lodów, przelej masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Po godzinie wymieszaj lody trzepaczką (ubijaczką) do jajek aby pozbyć się kryształków lodu. Czynność powtórz 5-6 razy, dzięki temu lody będą bardziej kremowe i odpowiednio napowietrzone.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.