Proste ciasto dyniowe

Dowiedz się, jak zrobić ciasto dyniowe z zaledwie kilku składników. Zachwyć swoich znajomym tym łatwym i szybkim w przygotowaniu deserem!

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 gotowy, kruchy spód do ciasta
  • 1 puszka puree z dyni
  • 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego

Dodatkowo:

  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220°C.



Krok 2

Dopasuj gotowe ciasto do odpowiedniej formy lub umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Krok 3

Przygotuj nadzienie. W dużej misce połącz puree z dyni, mleko skondensowane, jajka i przyprawę do ciasta dyniowego. Wymieszaj dokładnie, aż do połączenia składników.



Krok 4

Nadzienie wlej na ciasto.



Krok 5

Włóż do piekarnika i piecz 15 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 175°C i piecz kolejne 35-40 min.



Krok 6

Wyjmij ciasto z piekarnika, ustaw na metalowej kratce i całkowicie ostudzić przed podaniem.



Krok 7

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Dodaj cukier puder i zmiksuj jeszcze raz, aż do jego rozpuszczenia.



Krok 8

Ciasto podawaj z bitą śmietaną. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.