Rogaliki drożdżowe z makiem

Autor:

coco

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki śmietanki Łaciata 30%
  • 500 g mąki
  • 250 g masła Łaciate
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • Masa makowa

Dodatkowo:

  • Cukier puder lub lukier

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietanką. Odstawić do momentu, gdy drożdże zaczną rosnąć.



Krok 2

Mąkę przesiać do miski. Dodać zimne masło i jajka, szczyptę soli i wlać śmietankę z drożdżami i cukrem. Wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny.



Krok 3

Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki okrągły placek i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszym brzegu każdego wyłożyć łyżkę masy makowej i zawijać do środka. Piec 20 min. w temperaturze 180 °C.



Wskazówki

Rogaliki udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.