Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietanką. Odstawić do momentu, gdy drożdże zaczną rosnąć.
Mąkę przesiać do miski. Dodać zimne masło i jajka, szczyptę soli i wlać śmietankę z drożdżami i cukrem. Wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki okrągły placek i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszym brzegu każdego wyłożyć łyżkę masy makowej i zawijać do środka. Piec 20 min. w temperaturze 180 °C.
Rogaliki udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Dodaj komentarz