Łosoś na ostro w marynacie sojowej

Autor:

Ania321

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja, Sezam

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja, Sezam


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g filetu z łososia
  • 100 ml sosu sojowego
  • Pół cytryny
  • 25 g imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki ostre piri piri
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Filet z łososia dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na kawałki.



Krok 2

Przygotować marynatę: do sosu sojowego dodać sok z cytryny, imbir starty na tarce, drobno pokrojony czosnek oraz posiekane papryczki piri piri.



Krok 3

Do powstałej marynaty wrzucić rybę i wymieszać. Przykryć naczynie i odstawić na pół godziny.



Krok 4

Wlać marynatę na patelnię. Dodać miód oraz sezam. Wymieszać.



Krok 5

Dodać rybę i smażyć ją przez kilka minut, aż będzie miękka.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.